Föreningen


Ulva hantverk och hyresförening

Föreningen består av de hantverkare och företag som är verksamma i och kring Ulva kvarn. Föreningens medlemmar hyr lokaler av kommunen och föreningen representerar medlemmarna i förhållande till hyresvärden. Föreningen möjliggör även större projekt som Ulva marknad som går av stapeln först helgen i september. Andra gemensamma projekt är Vintermarknad och Bakluckeloppisen.

Liten bakgrund och historik

Hösten 1983 började en grupp konsthantverkare i Uppsala drömma om en gemensam, fin plats där de kunde bedriva sina hantverk och saluföra sina produkter.

Efter diverse efterforskningar och kontakter med Uppsala Kommun föll ögonen på den slumrande idyllen i Ulva Kvarn. Det hade gått tjugo år sedan kvarndriften lades ned men fortfarande sökte sig folk hit för att njuta av de fina omgivningarna.

Våren 1984 smög Glashyttan Ulven igång sin verksamhet och i juni samma år öppnade området officiellt. Första sommaren fanns bara glashyttan och Cafe Strömstaren men under hösten flyttade allt fler hantverkare in. Det var krukmakeri, snickeri, textilverkstad, smedja och galleri. Samtliga arbetade på heltid med sitt hantverk, vilket gjorde området ganska unikt i Sverige.

Under 1980- och 90 talet drev hantverkarna sina respektive verksamheter och det tillkom läderarbeten samt möbelrenovering samtidigt som smedjan flyttade.

Ända sedan 1984 har de olika verksamheterna i Ulva samarbetat kring marknadsföring och vissa evenemang i Ulva Kvarn hantverks- och Hyresförening. Föreningen har också haft ansvar för skötsel av området i varierande grad.

Under 2000-talet har en ”generationsväxling” börjat ske och Ulva har fått flera nya butiker och färre konsthantverkare. Fortfarande sköts mängder av gemensamma angelägenheter av föreningen, det krävs mycket organiserande och arbete för att genomföra såväl höstmarknaden som julmarknaden och numera även bakluckeloppisen under sommarsöndagarna.

Skötsel av området
Ulva förvaltas av Uppsala kommun. Så har du frågor kring omgivningar eller skötsel av området går det bra att kontakta dem. Kommunens hemsida Uppsala.se har även en ”Tyck till” funktion” som du hittar här: http://www.uppsala.se/sv/Kommunpolitik/Kontakt/

Ulva kvarn är även ett av Uppsalas friluftsområden. Du kan till exempel bada och fiska i ån.

Läs på Upplandsstifelsen här: http://www.upplandsstiftelsen.se/besok-ett-omrade/forsen-vid-ulva-kvarn__542