Historiska familjedagar i ulva – vendeltid, vikingatid och medeltid

Den 17-18 augusti 2024, arrangerar Ulva hantverksförening Historiska familjedagar i Ulva! Följ med på en tidsresa från vendel- och vikingatid till medeltid.

Lördag kl. 10-18

Söndag kl. 10-16

Ulls Vikingar och Vendthjod i samarbete med andra föreningar slår läger och erbjuder prova-på aktiviteter och uppvisningar.

Du kan pyssla i vikingaverkstan, prova på att ro en vikingabåt, träffa en riddare med häst, se uppvisningsstrider eller vikingateater och följa med på en guidning om Ulvas förflutna.

Butikerna har öppet som vanligt, och på området träffar du också hantverkare som säljer varor med inspiration från vendel- vikinga- och medeltid.

I Historiska lägret kan du lyssna till vikingainspirerad musik av gruppen Medvind.

Varmt välkommen, gärna i tidstypiska kläder!

Vi kommer kontinuerligt uppdatera hemsidan med mer information om evenemanget.

Information och intresseanmälan för utställare:

Intresseanmälan webbformulär

Historiska lägret

Välkommen till Historiska lägret. Här kan du få en känsla av hur en tillfällig lägerplats kan ha sett ut under vendel- och vikingatid. Ulls Vikingar och Vendthjod i samarbete med andra föreningar slår läger och erbjuder prova-på aktiviteter.


Fornnordisk live musik från Medvind

I vikingalägret kan du finna den begåvade musikgruppen ”Medvind” som spelar sina segrar och sorger genom trumma och sång!


Vikingaverkstad för barn

Tillverka ditt eget vikingahalsband, teckna din egen runsten, gör en fin vikingateckning och lär dig om futharken.


Prova på att ro Vikingabåt Torun

Vikingarodd för små och stora vikingar! Låna vikingakläder och kliv ombord på vår Vikingabåt Torun. Du kan välja att antingen prova att ro själv eller bara sitta och njuta av naturen. 

Klä dig till viking, rodd- och säkerhetsinstruktioner, lägga ut, ro, och lägga till, ca 30 minuter, varav själva roddturen tar ca 20 minuter.

Plats: Ulva kvarn, vid bryggan i Fyrisån norr om bron, mittemot Asptrappan.  

För ytterligare information: se https://sportat.se/historiskafamiljedagar


Familjeguidningen om Ulvas spännande historia

Följ med på en guidad tur i området kring Ulva kvarn. Upptäck spännande historier om platsen och kvarnen, som den om ”pissegubbarna” vid krutkvarnen … Följ med på en guidetur från när härskarna satt i Gamla Uppsala, om vikingatidens ”Ulvs vad” och platsens historia tillsammans med spännande information kring kvarnverksamheten här och folktro.  

Möt en medeltida riddare från riddarsällskapet Celeres Nordica

Riddarsällskapet Celeres Nordica bildades 1989 och har sedan dess underhållit med tornerspel i många olika former. Föreningen har sitt säte i Uppsala men medverkar på olika arrangemang runtom hela Sverige och även utomlands.

Se mer på https://celeresnordica.se


Uppvisningsstrid !!!

Föreningarna visar upp härkamp! Detta är en sorts kampsport med bluntade metallvapen (inte skarpslipade) där deltagarna klär sig som vikingar. Härkamp är uppdelat i olika utövningsgrenar, beroende på hur mycket skydd som används och vilka träffområden som är godkända, just denna stridsuppvisning kommer vara av typen ”western style” där det enda kravet på rustning är handskar och där huvudet inte är tillåtet som träffområde. Uppvisningsstriden kommer att vara anpassad till att det finns en publik och skådespel kan förekomma. Förbered er på en spännande, rolig och episk upplevelse!


Marknaden

På området träffar du också hantverkare som säljer varor med inspiration från vendel- vikinga- och medeltid.

Hantverksbyn och kvarnen

Butikerna och hantverkarna har öppet som vanligt,

Hungrig som en viking

Café Ulva kvarn– ett café med anor
Hantverksbyn Ulva kvarn. På caféet kan Du i lugn och ro avnjuta en kopp kaffe, en god smörgås eller en härlig tårtbit och hembakt kaka. https://www.ulvakvarn.com/verksamheter/cafe-ulva-kvarn/

Praktisk information

Hitta till Ulva, se Hitta hit (ulvakvarn.com)

Parkering sker på åkern mittemot Ulva hantverksby. Parkeringsavgift 40 kr fredag-söndag (19-20 augusti) mellan kl 10.00 och 15.00.

Information och intresseanmälan för utställare:

Intresseanmälan webbformulär


Om arrangören

Evenemanget arrangeras av Ulva kvarns hantverksförening med stöd av Programrådet(Uppsala kommun).
Ulva hantverksförening består av de hantverkare och företag som är verksamma i och kring Ulva kvarn. Föreningen möjliggör även större projekt som Ulva Höstmarknad, Julmarknad och Bakluckeloppisen.

Programrådet för Ulva kvarn har bildats för att tillsammans med Hantverksföreningen skapa ett ännu attraktivare besöksmål och stärka livskraften hos företagen. I Programrådet ingår representanter från Destination Uppsala, avdelning Näringsliv och destination, Kulturförvaltningen, Arenor och fastigheter, Stadsbyggnadsförvaltningen och Hantverksföreningen.


Historisk bakgrund till evenemanget

För mer än tusen år sedan levde vikingar och deras förfäder här, i närheten av dagens Ulva kvarn, och på många andra platser i Uppland. Här bodde de, brukade mark, idkade handel och gjorde långa och omtalade resor. 

I Ulva finns inga stora kända gravhögar, inte heller silverskatter eller hövdingagårdar. Samtidigt är Ulva en av de viktigaste knutpunkterna under vikingatiden och tidigare. Det var ändstationen för dåtidens stora båtar, ett viktigt broställe och en gränsstation mellan Upplands två största byar, Forkarby och Gamla Uppsala. Ulva är en plats som haft flera roller genom historien men där kommunikation och vatten alltid varit i centrum.

Följer man Fyrisån bara några kilometer öster om Ulva kvarn kommer man till Gamla Uppsala, ett av Nordens största fornlämningsområden. Ingen annan plats i Sverige har fler gravmonument i denna storlek. 

Ytterligare ett par kilometer norr ut längs Fyrisån ligger Valsgärdegravfältet med närmare 100 gravar, där många idag syns som högar eller avlånga sänkor som markerar var 15 båtgravar legat.  

Ulva var ett dragställe för båtar men ännu viktigare, och som namnet antyder, ett vad, en passage över Fyrisån som ledde till och från det stora centrat i Uppsala. Namnet, vargens vad, går antagligen tillbaka till vikingatiden och mycket väl långt tidigare.

Redan vid 1300-talets början finns Ulva omnämnt. 1329 köpte kyrkan sig rätten till Ulva ström och Gustav Vasa förde över Ulva kvarn till kronan vid reduktionen. På 1600-talet övergick Ulva kvarn i Uppsala universitets ägo.

Kvarnhuset byggdes i mitten av 1700-talet. Vid föregående sekelskifte fanns här även herrgård, sågverk, vävstuga och ett litet jordbruk.  


Fler ”vikingar med förfäder upplevelser”

Gamla Uppsala. Gamla Uppsala är en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer och mest mytomspunna platser. Här låg redan på 500-talet ett politiskt och religiöst maktcentrum. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. I utställningen finns unika originalfynd, modeller, bildspel, ljudberättelser och en barnhörna för järnålderslek. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna.Gamla Uppsala museum – Upplandsmuseet

Upplandsmuseet. En av museets fasta utställningar fokuserar på uppländsk forntid under 5000 år – innehållande bl.a. vikingatida smycken, silvermynt och svärd. Hur kunde er familj ha sett ut under vikingatiden?  Just nu visas en utställning på museet om runor och runstenar. I Uppland finns flest runstenar i världen – ca 1300 stycken. De ger oss en spännande inblick i vikingarnas värld.
https://www.upplandsmuseet.se/

Valsgärde gravfält. Beläget 2,5 kilometer norr om Gamla Uppsala, uppe på en höjd intill Fyrisån finns ett av landets märkligaste gravfält. För omkring 1400 år sedan begravdes en man i en båt vid Valsgärde strax norr om Uppsala. Med sig i båten hade han vapen, husgeråd, mat, hästar och hundar. Han var inte den förste att begravas på denna plats och efter honom skulle fler begravas på liknande sätt. https://digitaltmuseum.se/011013955495/valsgarde-gravfalt-gamla-uppsala-1987

Kung Björns hög. Eller Hågahögen som den också kallas, är en sju meter lång gravhög med anor från bronsåldern som ligger i det bildsköna naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Hågahögen är Skandinaviens guldrikaste bronsåldersgrav. Namnet på högen härstammar från sägnen om Upplands forna kung Björn som hade en gård här på 800-talet. Hagadalen_bn.pdf (upplandsstiftelsen.se)

Vendel och vendeltidsmuseet. https://www.svenskakyrkan.se/vendel-tegelsmora/vendeltidsmuseet

Broborg. En av Upplands mest storslagna fornborgar. https://www.visitknivsta.se/broborg/

Vikingagården Gunnes gård. https://www.upplandsvasby.se/gunnes-gard.html

Vikingabyn Storholmen. https://www.storholmen.org/

Årsunda vikingagård. http://www.arsundaviking.se/