Historiska familjedagar i ulva – vendeltid, vikingatid och medeltid

Den 19-20 augusti, kl. 10-18 arrangerar Ulva hantverksförening Historiska familjedagar i Ulva. Följ med på en tidsresa från vendel- och vikingatid till medeltid.

Ulls Vikingar och Vendthjod i samarbete med andra föreningar slår läger och erbjuder prova-på aktiviteter och uppvisningar.

Du kan pyssla i vikingaverkstan, prova på att ro en vikingabåt, träffa en riddare med häst, se uppvisningsstrider eller vikingateater och följa med på en guidning om Ulvas förflutna.

Butikerna har öppet som vanligt, och på området träffar du också hantverkare som säljer varor med inspiration från vendel- vikinga- och medeltid.

I Historiska lägret kan du lyssna till vikingainspirerad musik av gruppen Medvind.

Varmt välkommen, gärna i tidstypiska kläder!

Information och intresseanmälan för utställare:

Intresseanmälan webbformulär

Historiska lägret

Välkommen till Historiska lägret. Här kan du få en känsla av hur en tillfällig lägerplats kan ha sett ut under vendel- och vikingatid. Ulls Vikingar och Vendthjod i samarbete med andra föreningar slår läger och erbjuder prova-på aktiviteter t ex:

 • Prova på Pilbågeskytte                                  
 • Lyfta en vikings sköld
 • Smaka bröd och ost från det Vendeltida köket     
 • Testa ett historiskt brädspel eller brickbandsvävning 

Föreningar på plats i vikingalägret:

 • Ulls vikingar
 • Vendthjod – sällskapet för vendeltid
 • Vikingasällskapet Uppsala Rus 
 • Göta rikes historiska förening
 • Västgöta hird

Datum: 19-20 augusti
Tid: 10-18
Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, gräsplanen vid kvarnen
Fri entré.


Fornnordisk live musik från Med Vind

I vikingalägret kan du finna den begåvade musikgruppen ”Med Vind” som spelar sina segrar och sorger genom trumma och sång!

Datum: 19-20 augusti
Tid: kl. 12-15
Plats: Historiska lägret
Fri entré.


Vikingaverkstad för barn

Tillverka ditt eget vikingahalsband, teckna din egen runsten, gör en fin vikingateckning och lär dig om futharken.
Datum: 19 -20 augusti
Tid: mer information tillkommer
Plats: Alvens ateljé, Hantverksbyn Ulva kvarn
Pris: Gratis att pyssla i vikingaverkstaden


Prova på att ro Vikingabåt Torun

Vikingarodd för små och stora vikingar! Låna vikingakläder och kliv ombord på vår Vikingabåt Torun. Du kan välja att antingen prova att ro själv eller bara sitta och njuta av naturen. 

Datum: 19-20 augusti

Tid: Lördag och söndag med start varje hel timma klockan 10-17.

Klä dig till viking, rodd- och säkerhetsinstruktioner, lägga ut, ro, och lägga till, ca 30 minuter, varav själva roddturen tar ca 20 minuter.

Plats: Ulva kvarn, vid bryggan i Fyrisån norr om bron, mittemot Asptrappan.  

Pris:

 • för barn upp till 15 år, 50 kr
 • för studerande och pensionärer, 60 kr
 • för vuxna, 80 kr. 

Anmälan och betalning i informationstältet.   

Arrangör: Sport Adventure Travels, Ensta (Valsgärde).

För ytterligare information: se https://sportat.se/historiskafamiljedagar


Guidad tur i Ulva Kvarn – vikingatid, medeltid och spännande historier 

Följ med på en guidad tur i området kring Ulva kvarn. Upptäck spännande historier om platsen och kvarnen, som den om mjölnarhustrun som ville mörda sin man, och om ”pissegubbarna” vid krutkvarnen … Följ med på en guidetur från när härskarna satt i Gamla Uppsala, om vikingatidens ”Ulvs vad” och platsens historia tillsammans med spännande information kring kvarnverksamheten här och folktro.  

Datum: 19-20 augusti

Tid: Lördag och söndag 11.30 och 13.30.

Plats: Samling vid informationstältet

Pris: Pris 180kr per vuxen, 50kr per barn.

Boka online på swedenhistorytours.se   eller mail info@swedenhistorytours.se 

Kan även förbokas via sms till 0766457075                                              

Eventuellt kvarvarande biljetter säljs vid start av guiden (betala med swish).

Arrangör: Sweden History Tours

Möt en medeltida riddare från riddarsällskapet Celeres Nordica

Riddarsällskapet Celeres Nordica bildades 1989 och har sedan dess underhållit med tornerspel i många olika former. Föreningen har sitt säte i Uppsala men medverkar på olika arrangemang runtom hela Sverige och även utomlands.

Sedan 2005 har Celeres Nordica även satt Sverige på världskartan när det gäller internationella tävlingar. Som enda svenska riddargrupp som är medlemmar i IJA (International Jousting Association) och IJL (International Jousting League) deltar riddare från Celeres Nordica varje år i olika torneringar runt om i världen med goda resultat. Senast vann Gunnar Cederberg EM i tornerspel som hölls vid Åbo slott i Finland i juli 2018.

Se mer på https://celeresnordica.se


Uppvisningsstrid !!!

Föreningarna Ulls vikingar och Göta rikes historiska förening visar upp härkamp. Detta är en sorts kampsport med bluntade metallvapen (inte skarpslipade) där deltagarna klär sig som vikingar. Härkamp är uppdelat i olika utövningsgrenar, beroende på hur mycket skydd som används och vilka träffområden som är godkända, just denna stridsuppvisning kommer vara av typen ”western style” där det enda kravet på rustning är handskar och där huvudet inte är tillåtet som träffområde. Uppvisningsstriden kommer att vara anpassad till att det finns en publik och skådespel kan förekomma. Förbered er på en spännande, rolig och episk upplevelse!

Datum: 19-20 augusti

Tid: lördag 13.00 och 15.30. Söndag 12.30 och 14.30

Plats: Äppellunden i Hantverksbyn. Fråga informationstältet vid funderingar.

Pris: Fri entré.  Arrangör: Ulls vikingar


Vikingateater för hela familjen

Foto: Sven-Olof Ahlgren

I Äppellunden bjuder vi på vikingateater för hela familjen! Här får du möta vikingarna Odd och Toke som berättar och gestaltar de gamla skrönorna om kungarna Ane, Egil och Adils, som sägs ligga begravda i Gamla Uppsala högar. Livfullt och lekfullt berättar Odd och Toke om de gamla kungarnas öden och äventyr.

Föreställningen är ca 20 minuter och passar både vuxna och barn (från 6 år).

Datum: 19 augusti

Tid: Lördag 14.30

Plats: Äppellunden. Fråga informationstältet vid funderingar

Pris: Fri entré. 

Skådespelare:  Mats Tielman Lindberg och Fredrik Mattsson.

Marknaden

På området träffar du också hantverkare som säljer varor med inspiration från vendel- vikinga- och medeltid.
Hantverkare som kommer i år är: Adam’s Järnsmide, Unicorn Craft, Odin’s Spear, Magmar Naturprodukt, Signe Ålander, Urskogdesign, Anna-Karin Karlsson, Sörmlands jakt o vilt, Ingvara – vikingaliv i rökens rike, som erbjuder historiska handverkskopior av keramik, servis av trä, pärlor, flätade korgar, svärd, yxor, knivar,  djurskinn, handvävda filtar, läder, bronsamuletter, träleksaker för barn, nålbundet, väskbyglar , hudsalva kåd och tjärsalva, väskor, honung, bivax, te, kryddor, nysmide, lyktor, sockerklubbor, torkade fruktmix, te, tvål, värmekudde, badsalt, baby tofflor, barn hättor, trä produkter, läderhantverk, järnsmide, smycken i silver, guld, ädla stenar.

Hantverksbyn och kvarnen

Butikerna och hantverkarna har öppet som vanligt,

Hungrig som en viking

Café Ulva kvarn– ett café med anor
Hantverksbyn Ulva kvarn. På caféet kan Du i lugn och ro avnjuta en kopp kaffe, en god smörgås eller en härlig tårtbit och hembakt kaka. https://www.ulvakvarn.com/verksamheter/cafe-ulva-kvarn/

Ulva krog – en unik krog i vacker natur
Hantverksbyn Ulva kvarn. Restaurang Ulva krog serverar Kroatisk mat tillagad på Dalmatiskt sätt, medelhavskök. Ulva Krog – En unik krog i Ulva kvarns vackra kulturmiljö

På området även försäljning av mat i medeltida anda.

Praktisk information

Hitta till Ulva, se Hitta hit (ulvakvarn.com)

Parkering sker på åkern mittemot Ulva hantverksby. Parkeringsavgift 40 kr fredag-söndag (19-20 augusti) mellan kl 10.00 och 15.00.

Information och intresseanmälan för utställare:

Intresseanmälan webbformulär


Om arrangören

Evenemanget arrangeras av Ulva kvarns hantverksförening med stöd av Programrådet(Uppsala kommun).
Ulva hantverksförening består av de hantverkare och företag som är verksamma i och kring Ulva kvarn. Föreningen möjliggör även större projekt som Ulva Höstmarknad, Julmarknad och Bakluckeloppisen.

Programrådet för Ulva kvarn har bildats för att tillsammans med Hantverksföreningen skapa ett ännu attraktivare besöksmål och stärka livskraften hos företagen. I Programrådet ingår representanter från Destination Uppsala, avdelning Näringsliv och destination, Kulturförvaltningen, Arenor och fastigheter, Stadsbyggnadsförvaltningen och Hantverksföreningen.


Om medarrangerande vikingaföreningar

Ulls vikingar

Ulls vikingar är en vikingaförening från Uppsala som ägnar sig åt historiskt återskapande av just vikingatid. Det innebär att de syr kläder och samlar på sig utrustning som gör att de kan leva och se ut som folk gjorde förr. Gruppen tränar också  härkamp, en typ av sport som syftar till att likna strid under den yngre järnåldern. Ulls vikingar bildades 2017 och är nu inne på sitt sjätte år. Föreningen tillhör spelhobbyförbundet Sverok, är politiskt och religiöst obunden samt värnar om alla människors lika värde. Mjuka vikingar med stort intresse för historia som tycker om att hänga med vänner kring lägerelden.

 info@ullsvikingar.se

Uppsala Rus

Bilden är tagen av Cajsa Lithell

Föreningen bildades för ca. 15 år sedan och är en brokig skara vikingavänner med olika hantverksintressen. Kan synas på diverse marknader där de skapar lägerliv med sitt stora jorvikstält.

Vendthjod

Vendthjod erbjuder olika aktiviteter, från historiskt lägerliv till hantverksträffar, intressanta föreläsningar och workshops. Vi syr historiska kläder, lagar historisk mat och provar på olika hantverk som nålbindning, brickbandsvävning, träsnide, läderarbete eller metallgjutning.

Vendthjod är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Är du intresserad av historia? Vill du lära dig mer om vendeltid, om hur man levde, bodde, klädde sig, åt och reste? Är du sugen på att hantverka med gamla metoder i tyg, garn, trä, läder eller metall?

Då är Vendthjod föreningen för dig! Skicka ett mail till info@vendthjod.se 

Historisk bakgrund till evenemanget

För mer än tusen år sedan levde vikingar och deras förfäder här, i närheten av dagens Ulva kvarn, och på många andra platser i Uppland. Här bodde de, brukade mark, idkade handel och gjorde långa och omtalade resor. 

I Ulva finns inga stora kända gravhögar, inte heller silverskatter eller hövdingagårdar. Samtidigt är Ulva en av de viktigaste knutpunkterna under vikingatiden och tidigare. Det var ändstationen för dåtidens stora båtar, ett viktigt broställe och en gränsstation mellan Upplands två största byar, Forkarby och Gamla Uppsala. Ulva är en plats som haft flera roller genom historien men där kommunikation och vatten alltid varit i centrum.

Följer man Fyrisån bara några kilometer öster om Ulva kvarn kommer man till Gamla Uppsala, ett av Nordens största fornlämningsområden. Ingen annan plats i Sverige har fler gravmonument i denna storlek. 

Ytterligare ett par kilometer norr ut längs Fyrisån ligger Valsgärdegravfältet med närmare 100 gravar, där många idag syns som högar eller avlånga sänkor som markerar var 15 båtgravar legat.  

Ulva var ett dragställe för båtar men ännu viktigare, och som namnet antyder, ett vad, en passage över Fyrisån som ledde till och från det stora centrat i Uppsala. Namnet, vargens vad, går antagligen tillbaka till vikingatiden och mycket väl långt tidigare.

Redan vid 1300-talets början finns Ulva omnämnt. 1329 köpte kyrkan sig rätten till Ulva ström och Gustav Vasa förde över Ulva kvarn till kronan vid reduktionen. På 1600-talet övergick Ulva kvarn i Uppsala universitets ägo.

Kvarnhuset byggdes i mitten av 1700-talet. Vid föregående sekelskifte fanns här även herrgård, sågverk, vävstuga och ett litet jordbruk.  


Fler ”vikingar med förfäder upplevelser”

Gamla Uppsala. Gamla Uppsala är en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer och mest mytomspunna platser. Här låg redan på 500-talet ett politiskt och religiöst maktcentrum. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. I utställningen finns unika originalfynd, modeller, bildspel, ljudberättelser och en barnhörna för järnålderslek. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna.Gamla Uppsala museum – Upplandsmuseet

Upplandsmuseet. En av museets fasta utställningar fokuserar på uppländsk forntid under 5000 år – innehållande bl.a. vikingatida smycken, silvermynt och svärd. Hur kunde er familj ha sett ut under vikingatiden?  Just nu visas en utställning på museet om runor och runstenar. I Uppland finns flest runstenar i världen – ca 1300 stycken. De ger oss en spännande inblick i vikingarnas värld.
https://www.upplandsmuseet.se/

Valsgärde gravfält. Beläget 2,5 kilometer norr om Gamla Uppsala, uppe på en höjd intill Fyrisån finns ett av landets märkligaste gravfält. För omkring 1400 år sedan begravdes en man i en båt vid Valsgärde strax norr om Uppsala. Med sig i båten hade han vapen, husgeråd, mat, hästar och hundar. Han var inte den förste att begravas på denna plats och efter honom skulle fler begravas på liknande sätt. https://digitaltmuseum.se/011013955495/valsgarde-gravfalt-gamla-uppsala-1987

Kung Björns hög. Eller Hågahögen som den också kallas, är en sju meter lång gravhög med anor från bronsåldern som ligger i det bildsköna naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Hågahögen är Skandinaviens guldrikaste bronsåldersgrav. Namnet på högen härstammar från sägnen om Upplands forna kung Björn som hade en gård här på 800-talet. Hagadalen_bn.pdf (upplandsstiftelsen.se)

Vendel och vendeltidsmuseet. https://www.svenskakyrkan.se/vendel-tegelsmora/vendeltidsmuseet

Broborg. En av Upplands mest storslagna fornborgar. https://www.visitknivsta.se/broborg/

Vikingagården Gunnes gård. https://www.upplandsvasby.se/gunnes-gard.html

Vikingabyn Storholmen. https://www.storholmen.org/

Årsunda vikingagård. http://www.arsundaviking.se/