Historiska familjedagar i ulva – vendeltid, vikingatid och medeltid

Historiska familjedagar i Ulva

vendeltid, vikingatid och medeltid

Den 19-20 augusti, kl. 10-18 arrangerar Ulva hantverksförening Historiska familjedagar i Ulva, vendeltid, vikingatid och medeltid. Ulls Vikingar och Vendthjod i samarbete med andra föreningar slår läger och erbjuder prova-på aktiviteter och uppvisningar i bågskytte, spjutkastning, matlagning/baka bröd, enklare textilhantverk såsom spånad, nålbindning, brickbandsvävning och växtfärgning, brädspel, historisk fäktning, känna på vapen, sköldar och rustningar, historieberättande, uppvisningsstrider, ringbrynjetillverkning, smide och läderarbete. 

Du kan pyssla i vikingaverkstan, prova på att ro en vikingabåt, lyssna på intressanta föredrag om Ulvas förflutna och handla tidsenligt hantverk.

Information och intresseanmälan för utställare:

Intresseanmälan webbformulär


Vikingaverkstad för barn

Tillverka ditt eget vikingahalsband, teckna din egen runsten eller gör en fin vikingateckning.

Datum: 19 -20 augusti
Tid: mer information tillkommer
Plats: Alvens ateljé, Hantverksbyn Ulva kvarn
Pris: Gratis att pyssla i vikingaverkstaden
!


Prova på att ro Vikingabåt Torun

Vikingarodd för små och stora vikingar! Låna vikingakläder och kliv ombord på Vikingabåten Torun. Du kan välja att antingen prova att ro själv eller bara sitta och njuta av naturen. 

Datum: 19-20 augusti
Tid: mer information tillkommer.

Start varje hel timma. Klä dig till viking, rodd- och säkerhetsinstruktioner, lägga ut, ro, och lägga till, ca 30 minuter, varav själva roddturen tar ca 15 minuter.
Plats: Ulva kvarn, vid bryggan i Fyrisån norr om bron, mittemot Asptrappan.  

Pris: mer information tillkommer.

Anmälan och betalning i informationstältet.  

Arrangör: Sport Adventure Travels, Ensta (Valsgärde).

För ytterligare information: se https://sportat.se/historiskafamiljedagar


Ulls vikingar

Välkommen till Ulls vikingaläger. Här kan du få en känsla av hur en tillfällig lägerplats kan ha sett ut under vikingarnas många resor. Vikingarna på plats kan försiktigt visa sina vapen och några av de många sysslor som människor på den tiden ägnade sig åt för att överleva och fördriva tiden. Du kanske har det som krävs för att klå en av dem i brädspelet Hnefatafl?

Ulls vikingar är en vikingaförening från Uppsala som ägnar sig åt historiskt återskapande av just vikingatid. Det innebär att de syr kläder och samlar på sig utrustning som gör att de kan leva och se ut som folk gjorde förr. Gruppen tränar också i härkamp, en typ av sport som syftar till att likna strid under den yngre järnåldern. Föreningen har endast funnits i fyra år, men gruppen har funnits sedan 2006. Just nu letar Ulls vikingar efter nya medlemmar som har liknande intressen, ta kontakt med dem om du är intresserad. Föreningen tillhör spelhobbyförbundet Sverok, är politiskt och religiöst obunden samt värnar om alla människors lika värde. Mjuka vikingar med stort intresse för historia som tycker om att hänga med vänner kring lägerelden.

Datum: 19-20 augusti
Tid: 10-18
Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, gräsplanen vid kvarnen
Fri entré.


Guidad tur i Ulva Kvarn – vikingatid, medeltid och spännande historier 

Följ med på en guidad tur i området kring Ulva kvarn. Upptäck spännande historier om platsen och kvarnen, som den om mjölnarhustrun som ville mörda sin man, och om ”pissegubbarna” vid krutkvarnen … Följ med på en guidetur från när härskarna satt i Gamla Uppsala, om vikingatidens ”Ulvs vad” och platsens historia tillsammans med spännande information kring kvarnverksamheten här och folktro. 

Datum: 19-20 augusti

Tid: mer information kommer sen .

Plats: Samling vid informationstältet.

Pris: mer information tillkommer

Arrangör: Sweden History Tours

För ytterligare information och bokning: https://www.swedenhistorytours.se/  

Vandrande föredrag – ”Ulva under vikingatiden, granne med Gamla Uppsala och Valsgärde”.

Ett unikt tillfälle att lyssna till John Ljungkvist, arkeolog vid Uppsala universitet.

I Ulva finns inga stora kända gravhögar, inte heller silverskatter eller hövdingagårdar. Samtidigt är Ulva en av de viktigaste knutpunkterna under vikingatiden och tidigare. Det var ändstationen för dåtidens stora båtar, ett viktigt broställe och en gränsstation mellan Upplands två största byar, Forkarby och Gamla Uppsala. Ulva är en plats som haft flera roller genom historien men där kommunikation och vatten alltid varit i centrum.

Datum: ej bestämt ännu
Tid: tid ej bestämt. Föredraget är ca 45 min. 
Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, samling vid evenemangsinformationstältet.
Fri entré, ingen föranmälan

Visningar med vikingatema i Gamla Uppsala

Gamla Uppsala museum arrangerar visningar i Gamla Uppsala på olika teman som rör vikingatiden.


Hungrig som en viking

Café Ulva kvarn– ett café med anor
Hantverksbyn Ulva kvarn. På caféet kan Du i lugn och ro avnjuta en kopp kaffe, en god smörgås eller en härlig tårtbit och hembakt kaka. https://www.ulvakvarn.com/verksamheter/cafe-ulva-kvarn/

Ulva krog – en unik krog i vacker natur
Hantverksbyn Ulva kvarn. Restaurang Ulva krog serverar Kroatisk mat tillagad på Dalmatiskt sätt, medelhavskök. Ulva Krog – En unik krog i Ulva kvarns vackra kulturmiljö

Odinsborg restaurang och café
Besök Odinsborg restaurang och café är inrymd i en charmig träbyggnad i fornnordisk stil, intill de berömda Kungshögarna i Gamla Uppsala. https://www.odinsborg.nu/


Praktisk information

Hitta till Ulva, se Hitta hit (ulvakvarn.com)

Parkering sker på åkern mittemot Ulva hantverksby. Parkeringsavgift 40 kr fredag-söndag (19-20 augusti) mellan kl 10.00 och 15.00.

Information och intresseanmälan för utställare:

Intresseanmälan webbformulär


Om arrangören

Evenemanget arrangeras av Ulva kvarns hantverksförening med stöd av Programrådet(Uppsala kommun).
Ulva hantverksförening består av de hantverkare och företag som är verksamma i och kring Ulva kvarn. Föreningen möjliggör även större projekt som Ulva Höstmarknad, Julmarknad och Bakluckeloppisen.

Programrådet för Ulva kvarn har bildats för att tillsammans med Hantverksföreningen skapa ett ännu attraktivare besöksmål och stärka livskraften hos företagen. I Programrådet ingår representanter från Destination Uppsala, avdelning Näringsliv och destination, Kulturförvaltningen, Arenor och fastigheter, Stadsbyggnadsförvaltningen och Hantverksföreningen.


Historisk bakgrund till evenemanget

För mer än tusen år sedan levde vikingar och deras förfäder här, i närheten av dagens Ulva kvarn, och på många andra platser i Uppland. Här bodde de på gods och gårdar, brukade mark, idkade handel och gjorde långa och omtalade resor. Följer man Fyrisån bara några kilometer öster om Ulva kvarn kommer man till Gamla Uppsala, ett av Nordens största fornlämningsområden. Ingen annan plats i Sverige har fler gravmonument i denna storlek.  Ett par kilometer norr om Gamla Uppsala längs Fyrisån ligger Valsgärdegravfältet med närmare 100 gravar, där många idag syns som högar eller avlånga sänkor som markerar var 15 båtgravar legat.

Det strategiska läget vid Fyrisån möjliggjorde långväga resor till kontinentetens länder. Tänk alla de föremål som transporterats från fjärran länder förbi Ulva till Gamla Uppsala, Valsgärde och Vendel.

Ulva var den definitiva ändstationen för dåtidens stora båtar men ändå passerade ofta närmare tio meter långa båtar vadet vid Ulva för vidare färd till Valsgärde och platser norrut. Ulva var med andra ord ett dragställe för båtar men än viktigare, och som namnet antyder, ett vad, en passage över Fyrisån som ledde till och från det stora centrat i Uppsala.

Namnet, vargens vad eller Ulfs vad, går antagligen tillbaka till vikingatiden och mycket väl långt tidigare.


Fler ”vikingar med förfäder upplevelser”

Upplandsmuseet. En av museets fasta utställningar fokuserar på uppländsk forntid under 5000 år – innehållande bl.a. vikingatida smycken, silvermynt och svärd. Hur kunde er familj ha sett ut under vikingatiden?  Just nu visas en utställning på museet om runor och runstenar. I Uppland finns flest runstenar i världen – ca 1300 stycken. De ger oss en spännande inblick i vikingarnas värld.
https://www.upplandsmuseet.se/

Valsgärde gravfält. Beläget 2,5 kilometer norr om Gamla Uppsala, uppe på en höjd intill Fyrisån finns ett av landets märkligaste gravfält. För omkring 1400 år sedan begravdes en man i en båt vid Valsgärde strax norr om Uppsala. Med sig i båten hade han vapen, husgeråd, mat, hästar och hundar. Han var inte den förste att begravas på denna plats och efter honom skulle fler begravas på liknande sätt. https://digitaltmuseum.se/011013955495/valsgarde-gravfalt-gamla-uppsala-1987

Kung Björns hög. Eller Hågahögen som den också kallas, är en sju meter lång gravhög med anor från bronsåldern som ligger i det bildsköna naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Hågahögen är Skandinaviens guldrikaste bronsåldersgrav. Namnet på högen härstammar från sägnen om Upplands forna kung Björn som hade en gård här på 800-talet. https://www.upplandsstiftelsen.se/visa-alla-omraden/kung-bjorns-hog-i-hagadalen-nasten__831

Vendel och vendeltidsmuseet. https://www.svenskakyrkan.se/vendel-tegelsmora/vendeltidsmuseet

Broborg. En av Upplands mest storslagna fornborgar. https://www.visitknivsta.se/broborg/

Vikingagården Gunnes gård. https://www.upplandsvasby.se/gunnes-gard.html

Vikingabyn Storholmen. https://www.storholmen.org/

Årsunda vikingagård. http://www.arsundaviking.se/