Vikingadagar

Vikingadagar i Ulva

Den 7-8 augusti och 14-15 augusti arrangerar Ulva hantverksförening ”Vikingadagar i Ulva”, ett nytt evenemang för hela familjen. Kom och se på Vikingateater, pyssla i Vikingaverkstan och prova på att ro en vikingabåt. Lyssna till föredrag om Ulva under vikingatiden, handla vikingainspirerat hantverk och träffa Ulls vikingar som har slagit läger … I Gamla Uppsala extrainsatta visningar med vikingatema.


Vikingaverkstad för barn

Tillverka ditt eget vikingahalsband, gör din egen runsten eller runpinne med ditt namn i runskrift, eller gör en fin vikingateckning.

Datum: 7 och 8 augusti och 14 och 15 augusti
Tid: 11-16
Plats: Alvens ateljé, Hantverksbyn Ulva kvarn
Fri entré. Endast materialkostnad, 20 kr.


Vikingateater för hela familjen

I Äppellunden bjuder vi på vikingateater för hela familjen! Här får du möta vikingarna Odd och Toke som berättar och gestaltar de gamla skrönorna om kungarna Ane, Egil och Adils, som sägs ligga begravda i Gamla Uppsala högar. Livfullt och lekfullt berättar Odd och Toke om de gamla kungarnas öden och äventyr. Föreställningen är cirka 20 minuter passar både vuxna och barn.

Datum: 7 och 8 augusti och 14 och 15 augusti
Tid: 14.30 
Plats: I Äppellunden, Hantverksbyn Ulva kvarn
Skådespelare: Mats Tielman Lindberg och Fredrik Mattsson
Passar vuxna och barn från 6 år.
Fri entré.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Prova på att ro Vikingabåt Torun

Vikingarodd för små och stora vikingar! Låna vikingakläder och kliv ombord på Vikingabåten Torun. Du kan välja att antingen prova att ro själv eller bara sitta och njuta av naturen. 

Datum: 7 och 8 augusti och 14 och 15 augusti
Tid: 11-15, start varje hel timma. Klä dig till viking, rodd- och säkerhetsinstruktioner, lägga ut, ro, och lägga till, ca 30 minuter, varav själva roddturen tar ca 15 minuter.
Plats: Ulva kvarn, vid bryggan i Fyrisån norr om bron, mittemot Asptrappan.  
Pris: 20 kr för barn (t o m 15 år), 40 kr för studerande och pensionärer, 60 kr för vuxna. Ingen föranmälan, biljettköp på plats vid evenemangsinformationstältet. (swish).
Arrangör: Sport Adventure Travels, Ensta (Valsgärde).

För ytterligare information se https://sportat.se/vikinga-dagar/


Ulva med vänner

I hantverksbyn träffar du hantverkare som säljer varor med inspiration från vikingatid.

Datum: 7 och 8 augusti och 14 och 15 augusti
Tid: 11-16
Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, mellan de röda husen.


Ulls vikingar

Välkommen till Ulls vikingaläger. Här kan du få en känsla av hur en tillfällig lägerplats kan ha sett ut under vikingarnas många resor. Vikingarna på plats kan försiktigt visa sina vapen och några av de många sysslor som människor på den tiden ägnade sig åt för att överleva och fördriva tiden. Du kanske har det som krävs för att klå en av dem i brädspelet Hnefatafl?

Ulls vikingar är en vikingaförening från Uppsala som ägnar sig åt historiskt återskapande av just vikingatid. Det innebär att de syr kläder och samlar på sig utrustning som gör att de kan leva och se ut som folk gjorde förr. Gruppen tränar också i härkamp, en typ av sport som syftar till att likna strid under den yngre järnåldern. Föreningen har endast funnits i fyra år, men gruppen har funnits sedan 2006. Just nu letar Ulls vikingar efter nya medlemmar som har liknande intressen, ta kontakt med dem om du är intresserad. Föreningen tillhör spelhobbyförbundet Sverok, är politiskt och religiöst obunden samt värnar om alla människors lika värde. Mjuka vikingar med stort intresse för historia som tycker om att hänga med vänner kring lägerelden.

Datum: 7 och 8 augusti och 14 och 15 augusti
Tid: 11-16
Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, gräsplanen vid kvarnen
Fri entré.


Vandrande föredrag – ”Ulva under vikingatiden, granne med Gamla Uppsala och Valsgärde”.

Ett unikt tillfälle att lyssna till John Ljungkvist, arkeolog vid Uppsala universitet.

I Ulva finns inga stora kända gravhögar, inte heller silverskatter eller hövdingagårdar. Samtidigt är Ulva en av de viktigaste knutpunkterna under vikingatiden och tidigare. Det var ändstationen för dåtidens stora båtar, ett viktigt broställe och en gränsstation mellan Upplands två största byar, Forkarby och Gamla Uppsala. Ulva är en plats som haft flera roller genom historien men där kommunikation och vatten alltid varit i centrum.

Datum: Lördagarna, 7 och 14 augusti
Tid: 13.00.  Föredraget är ca 45 min. 
Plats: Hantverksbyn Ulva kvarn, samling vid evenemangsinformationstältet.
Fri entré, ingen föranmälan


Visningar med vikingatema i Gamla Uppsala

Gamla Uppsala museum arrangerar extrainsatta visningar i Gamla Uppsala på olika teman som rör vikingatiden. Du bokar in dig på plats i Gamla Uppsala samma dag som du vill gå visning. Bokning sker i tältet utanför museet eller vid dåligt väder i museets reception.

Temavisningar

12.30: Vikingatida gravar i Gamla Uppsala
13.30: Kläder och utseende under vikingatiden
14.30: Visning på engelska: The viking age
15.30: Asatro och blot

Datum: 7 och 8 augusti och 14 och 15 augusti
Tid: se ovan
Plats: Gamla Uppsala, start vid/i Gamla Uppsala museum.
Bokning: se ovan.
Pris: Entrépris till museet, 80 kr för vuxna, 60 för studenter och gratis för barn i sällskap med betalande vuxen, visningarna ingår i detta.
Arrangör: Gamla Uppsala museum.

Gamla Uppsala museum har också sina vanliga visningar om Gamla Uppsala fem gånger om dagen, kl. 12 och 15 på engelska, 13 och 16 på svenska samt familjevisning på svenska kl. 14.


Hungrig som en viking

Café Ulva kvarn– ett café med anor
Hantverksbyn Ulva kvarn. På caféet kan Du i lugn och ro avnjuta en kopp kaffe, en god smörgås eller en härlig tårtbit och hembakt kaka. https://www.ulvakvarn.com/verksamheter/cafe-ulva-kvarn/

Ulva krog – en unik krog i vacker natur
Hantverksbyn Ulva kvarn. Restaurang Ulva krog serverar Kroatisk mat tillagad på Dalmatiskt sätt, medelhavskök. Ulva Krog – En unik krog i Ulva kvarns vackra kulturmiljö

Odinsborg restaurang och café
Besök Odinsborg restaurang och café är inrymd i en charmig träbyggnad i fornnordisk stil, intill de berömda Kungshögarna i Gamla Uppsala. https://www.odinsborg.nu/


Praktisk information

Hitta till Ulva, se Hitta hit (ulvakvarn.com)

Parkering sker på åkern mittemot Ulva hantverksby. Följ skyltar och personalens anvisningar. Parkeringsavgift 40 kr lördag 7:e och 14:e augusti mellan kl 10.00 och 14.30 och på söndag 8:e och 15:e mellan kl 11.00 och 14.30.


Om arrangören

Evenemanget arrangeras av Ulva kvarns hantverksförening med stöd av Ulva kvarns Programråd.
Ulva hantverksförening består av de hantverkare och företag som är verksamma i och kring Ulva kvarn. Föreningen möjliggör även större projekt som Ulva marknad, Vintermarknad och Bakluckeloppisen.

Programrådet för Ulva kvarn har bildats för att tillsammans med Hantverksföreningen skapa ett ännu attraktivare besöksmål och stärka livskraften hos företagen. I Programrådet ingår representanter från Destination Uppsala, avdelning Näringsliv och destination, Kulturförvaltningen, Sportfastigheter, Stadsbyggnadsförvaltningen och Hantverksföreningen.


Historisk bakgrund till evenemanget

För mer än tusen år sedan levde vikingar och deras förfäder här, i närheten av dagens Ulva kvarn, och på många andra platser i Uppland. Här bodde de på gods och gårdar, brukade mark, idkade handel och gjorde långa och omtalade resor. Följer man Fyrisån bara några kilometer öster om Ulva kvarn kommer man till Gamla Uppsala, ett av Nordens största fornlämningsområden. Ingen annan plats i Sverige har fler gravmonument i denna storlek.  Ett par kilometer norr om Gamla Uppsala längs Fyrisån ligger Valsgärdegravfältet med närmare 100 gravar, där många idag syns som högar eller avlånga sänkor som markerar var 15 båtgravar legat.

Det strategiska läget vid Fyrisån möjliggjorde långväga resor till kontinentetens länder. Tänk alla de föremål som transporterats från fjärran länder förbi Ulva till Gamla Uppsala, Valsgärde och Vendel.

Ulva var den definitiva ändstationen för dåtidens stora båtar men ändå passerade ofta närmare tio meter långa båtar vadet vid Ulva för vidare färd till Valsgärde och platser norrut. Ulva var med andra ord ett dragställe för båtar men än viktigare, och som namnet antyder, ett vad, en passage över Fyrisån som ledde till och från det stora centrat i Uppsala.

Namnet, vargens vad, går antagligen tillbaka till vikingatiden och mycket väl långt tidigare.


Fler ”vikingar med förfäder upplevelser”

Upplandsmuseet. En av museets fasta utställningar fokuserar på uppländsk forntid under 5000 år – innehållande bl.a. vikingatida smycken, silvermynt och svärd. Hur kunde er familj ha sett ut under vikingatiden?  Just nu visas en utställning på museet om runor och runstenar. I Uppland finns flest runstenar i världen – ca 1300 stycken. De ger oss en spännande inblick i vikingarnas värld.
https://www.upplandsmuseet.se/

Valsgärde gravfält. Beläget 2,5 kilometer norr om Gamla Uppsala, uppe på en höjd intill Fyrisån finns ett av landets märkligaste gravfält. För omkring 1400 år sedan begravdes en man i en båt vid Valsgärde strax norr om Uppsala. Med sig i båten hade han vapen, husgeråd, mat, hästar och hundar. Han var inte den förste att begravas på denna plats och efter honom skulle fler begravas på liknande sätt. https://digitaltmuseum.se/011013955495/valsgarde-gravfalt-gamla-uppsala-1987

Kung Björns hög. Eller Hågahögen som den också kallas, är en sju meter lång gravhög med anor från bronsåldern som ligger i det bildsköna naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Hågahögen är Skandinaviens guldrikaste bronsåldersgrav. Namnet på högen härstammar från sägnen om Upplands forna kung Björn som hade en gård här på 800-talet. https://www.upplandsstiftelsen.se/visa-alla-omraden/kung-bjorns-hog-i-hagadalen-nasten__831

Vendel och vendeltidsmuseet. https://www.svenskakyrkan.se/vendel-tegelsmora/vendeltidsmuseet

Broborg. En av Upplands mest storslagna fornborgar. https://www.visitknivsta.se/broborg/

Vikingagården Gunnes gård. https://www.upplandsvasby.se/gunnes-gard.html

Vikingabyn Storholmen. https://www.storholmen.org/

Årsunda vikingagård. http://www.arsundaviking.se/